Mona de Pasqua La mona, ih, ih!...la mona és aquí.
Xocolata cremosala gallina hi reposa.
Molts ous petitets d’aire farcidets...
La mona, ih, ih...La mona és aquí.
Padrí entregant la mona al fillol
La tradició de la Mona de Pasqua es remunta a segles enrere. Antigament la Mona era un rosco adornat amb ous durs. Avui dia es manté la figura de l'ou, encara que de xocolata. En Catalunya se celebra el Dilluns de Pasqua menjant aquests típics pastissos que, amb el pas del temps i de la mà del gremi pastisser, s'han convertit en autèntiques escultures de xocolata. Segons la tradició, els padrins regalen la Mona als seus fillols el Dilluns de Pasqua i sol menjar-se en família aquest mateix dia, festiu a Catalunya, posant el punt final a la Setmana Santa. La Mona és un bescuit cobert de xocolata i adornat amb els tradicionals ous de xocolata, plomes de colors, els típics pollets grocs i figuretes dels personatges de moda del moment: futbolistes, dibuixos animats, polítics En els últims anys, són protagonistes habituals els Lunnis i sempre hi ha lloc per als clàssics de Disney: Goofy, Pluto, Mickey, Minnie No obstant això, per a qui desitgi una mica més senzill, també es poden trobar figures de xocolata més tradicionals, com gallines o ous, de diferents mesures i colors. Hi ha qui diu que l'origen de la paraula “mona” es remunta als àrabs, que regalaven cistells d'ous pintats de colors, cridats “munna”, com símbol d'amistat. Uns altres consideren que prové dels romans, que es regalaven “monus”, que eren ous durs amb pasta de pa. Sigui menjo sigui, des de l'antiguitat l'ou ha simbolitzat el naixement i la resurrecció. En Catalunya i València tenen gran tradició les Mones de Pasqua. En Barcelona, es considera que la pastisseria Ca Massana, situada en el carrer de Ferran, va ser la primera a afegir a la Mona una figura de xocolata. Diuen que va ser la figura d'un mico i que va aixecar tanta expectació que els anys següents, gent de tota Catalunya es desplaçava a la capital per a admirar i comprar el mico de xocolata. El que va començar sent un pastís senzill, amb el temps ha adquirit una gran sofisticació, de la mà dels pastissers, que esculpeixen autèntiques obres d'art en xocolata. Avui dia totes les pastisseries i moltes fleques catalanes venen aquest típic dolç. Una d'elles és la centenària Casa Vives, que des de 1895 delecta als seus clients amb elaborades Mones en Pasqua i amb tot tipus de pastissos i rebosteria en qualsevol altra data de l'any, amb establiments en Sants, en Balmes i en Rambla de Catalunya. La laboriosidad de les figures fa que el preu mig d'aquestes petites i efímeres obres d'art no baixi dels 30 euros i augmenti en funció de la sofisticació del model triat. La festa és tots els dilluns de Pasqües
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada